DOC Maremma Toscana Rosso Ad Astra 2020 certyfikowany organiczny
Winiarnia
Boutique'owa winiarnia Nittardi znajduje się pomiędzy Castelliną a Panzano w sercu regionu Chianti Classico. Nittardi po raz pierwszy zostało wspomniane jako „Nectar Dei” w 1183 roku. W XVI wieku winiarnia należała do Michelangela Buonarroti, który produkował własne wino tutaj. Wiadomo, że wysyłał swoje wino do papieża w Rzymie jako „prawdziwy prezent”.
Winnica
Ad Astra DOC Maremma Toscana rośnie na naszej posiadłości w Maremmie o nazwie Mongibello delle Mandorlaie pomiędzy Scansano a Magliano w Toskanii, tylko 8 km od morza, na wysokości 250 m n.p.m. Winnice leżą w obszarze Morellino di Scansano DOCG. Gleba jest głównie piaskowa z granitowymi i łupkowymi kamieniami, z niektórymi glebami wulkanicznymi poniżej. Wszystkie winnice są certyfikowane jako organiczne.
Rocznik
Rocznik 2020 można opisać jako klasyczny rok z obfitą wiosenną ulewą i ciepłym, ale nigdy skrajnym latem. Jednak bardziej niż przez klimat, będziemy pamiętać ten rocznik jako początek pandemii. Podczas gdy świat zatrzymał się w Nittardi, mieliśmy przywilej kontynuowania pracy na zewnątrz w winnicach z jeszcze większą pasją i poświęceniem szczegółom. Wszystko to pozwoliło nam stworzyć wino, które jest unikatowe, tak jak niezwykle złożone dzieło sztuki. Zbieraliśmy nasze zdrowe i dojrzałe winogrona w centralnych tygodniach września, rozpoczynając od Merlotu, następnie Cabernet Franc, Sangiovese i ostatecznie Cabernet Sauvignon. Wszystkie zostały przetransportowane do piwnicy w Castellinie in Chianti w temperaturze kontrolowanej.
Wino
Nazwa Ad Astra została zaczerpnięta z łacińskiego zwrotu Per Aspera Ad Astra - „ciężka droga prowadzi do gwiazd”. Zwrot ten odnosi się również do wielkich win, ponieważ wielkość wymaga wielkiej miłości i troski w winnicach. Ad Astra to przystępne, ale jednocześnie poważne czerwone wino, które sprawia również przyjemność, gdy jest spożywane młode.
Profil
Bogata rubinowo-czerwona barwa. Fascynujący charakter przypraw i chili z czarną porzeczką i świeżymi wiśniami na nosie. Średnie ciało, lekkie taniny i długi, jedwabisty i potężny finisz. Najlepiej podawać w temp. ok. 18°C.
Sangiovese 45%, Cabernet Sauvignon 25%, Cabernet Franc 25%, Merlot 5%