Ta pełna elegancji single malt ze Spayside powstaje z połączenia zarówno nietorfowej jak i bardzo delikatnie torfowej whisky. Po długim dojrzewaniu, przez co najmniej dwadzieścia jeden lat, jest komponowana z połączenia 4 beczek: po bourbonie, sherry, vergin oak oraz beczek po czerwonym winie z Bordeaux. Podczas tak długiego dojrzewania, słodkie, dymne nuty łagodnieją, spajając się z charakterystycznymi dla whisky z Spayside nutami owoców, słodu i dębu. Dzięki temu otrzymujemy bogata i kompleksową w smaku whisky, pełną soczystych owoców z sadu, opiekanego dębu z miodowo- dymnym finiszem. Wszystko w doskonałej harmonii.
Aromat: owoce z sadu, jabłka i gruszki, nuta owoców leśnych, miód, pikantne i słodkie przyprawy, opiekany dąb.
Smak: kandyzowane winogrona, intensywne, ciemne kakao, prażone orzechy, gruszki w syropie, wędzony miód.
Finisz: słodki i owocowy, przełamany subtelną pikanterią.
Kolor: miodowo-złoty.