Indeks: R-0025

RUM BUMBU ORIGINAL / 40% / 0,7L

(0)

Autentyczna karaibska legenda, flagowy Original Bumbu jest mieszanką doskonałego rumu z Barbadosu i ręcznie wyselekcjonowanych przypraw, które przywołują bogatą i barwną historię Indii Zachodnich. Bumbu ujawnia swoje dziedzictwo i kunszt przy każdym łyku.

Cena 128,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: WH-0273

Marka: JACK DANIEL'S

WHISKEY JACK DANIEL'S NO.7 / 40% / 3L KOŁYSKA

(0)

Jack Daniel’s Old No. 7 na kołysce to ikona amerykańskiej whiskey, produkowana od 1875 roku w najstarszej destylarni w USA. Powstaje z kukurydzy, żyta i słodowanego jęczmienia, a swój łagodny smak zawdzięcza filtracji przez węgiel drzewny i czteroletniemu dojrzewaniu w nowych beczkach dębowych. Zachwyca aromatem wanilii, kukurydzy i dębu, słodkim,...

Cena 489,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: L-0122

Marka: JAGERMEISTER

LIKIER JAGERMEISTER / 35% / 40ML

(0)

Jägermeister to wyjątkowy likier ziołowy, którym można cieszyć się w miniaturowej butelce o pojemności 40 ml. Idealny do degustacji, podróży lub jako oryginalny prezent. Jego unikalny słodko-gorzki smak powstał dzięki starannie dobranym ziołom i przyprawom, tworząc niezapomniane doznania smakowe.

Cena 9,99 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Absynt

Absynt


Absynt / Absynth 


"Zielona wróżka"- bo tak absynt nazywają jego zwolennicy, jest alkoholem niezwykle tajemniczym. Jego zazwyczaj zielony kolor wynikający z zawartości chlorofilu przyciąga wielu zwolenników. Alkohol  jest dostępny w zakresie zawartości alkoholu od 40 do aż 80 procent.

Zamów absinthe -  napój dla osób, które cenią wyjątkowość i niebanalne smaki. Daj się porwać na zieloną przygodę z niepowtarzalnym alkoholem, który ożywi Twój nastrój i podkreśli Twój indywidualny gust. W naszym sklepie internetowym posiadamy szeroki wybór tego oryginalnego anyżowego trunku. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą oraz zakupów w naszym sklepie online już dziś!


Aktywne filtry


Historia absyntu.

Historia absyntu sięga XIX wieku i związana jest przede wszystkim z Francją, gdzie płyn ten stał się popularny wśród artystów, pisarzy i innych intelektualistów. Początkowo postrzegany jako lekarstwo, a jego właściwości lecznicze były wykorzystywane do leczenia różnych chorób. W 1792 roku francuski lekarz Pierre Ordinaire stworzył recepturę na napar z ziół, w tym z piołunu, anyżu i kolendry, który stał się podstawą dzisiejszego absyntu. Wkrótce potem trunek ten zyskał popularność wśród francuskich żołnierzy, którzy wierzyli, że pomaga im w leczeniu malarii. W latach 30. XIX wieku stał się popularny wśród mieszkańców Francji, a następnie rozprzestrzenił się na inne kraje Europy, w tym na Szwajcarię, Belgii i Holandię. Jednak wraz z rosnącą popularnością, pojawiły się obawy co do jego szkodliwości dla zdrowia, a także jego wpływu na zachowanie ludzi po jego spożyciu. U szczytu swojej popularności został opisany jako niebezpieczny oraz oskarżony o to, że działa halucynogennie. W większości państw europejskich, w roku 1915 zakazano wytwarzania i sprzedaży a także spożywania absyntu. Władze uznały go za silnie uzależniający narkotyk, pomimo braku dowodów na to, że absynt był bardziej niebezpieczny lub w większym stopniu psychoaktywny niż inne dostępne alkohole.  Wznowienie produkcji nastąpiło na początku lat 90 XX wieku kiedy kraje unii europejskiej zaczęły stopniowo zezwalać na posiadanie i spożywanie absyntu.  Współcześnie sprzedaż absyntu jest dozwolona niemal w każdym kraju,  ale zwykle zawiera mniej thujonu niż w przeszłości, aby zmniejszyć ryzyko szkodliwych skutków spożycia- z pewnością wpływa to na fakt, że jest legalny.

Czym jest i jak pić absynt? 

Nazwa trunku pochodzi od łacińskiej nazwy piołunu- artemisia absinthium, jego kwiaty i liście są kluczowymi składnikami tego alkoholu, w jego zawartości występuje związek chemiczny thujon, to on odpowiada za ewentualne występowanie halucynacji i innych objawów psychoaktywnych po spożyciu. W jego składzie poza piołunem należy wyróżnić inne zioła takie jak: anyż czy kolendra.  Napój ten jest zwykle zielony lub brązowy i ma silny smak i aromat.

Podawanie tego trunku wiąże się ze swoistym rytuałem,  na jego potrzeby powstała dedykowana ażurowa łyżeczka. Na szklance z nóżką kładzie się łyżeczkę na której układa się kostkę cukru, to przez nią przelewa się alkohol do kieliszka, bądź lodowatą wodę jako dodatek do drinka. W momencie przelania wody, drink zaczyna mętnieć a na dnie powstaje mgiełka. Widok ten ma w sobie coś magicznego- z czego również wynika potoczna nazwa zielonej wróżki. Absynt to niewątpliwie napój alkoholowy znany ze swojego kulturalnego znaczenia, szczególnie wśród bohemy paryskich artystów i pisarzy, którzy uważali, że napój ten pobudza ich kreatywność.

Proces produkcji.

Produkcja absyntu jest procesem skomplikowanym i czasochłonnym, wymagającym zastosowania specjalistycznych narzędzi i surowców. Ogólny opis procesu produkcji obejmuje kilka etapów. Na początek zbierane są zioła, które są następnie suszone i mieszane w odpowiednich proporcjach. Następnie zioła są macerowane w spirytusie, czyli zanurzane w alkoholu i pozostawiane do maceracji przez kilka godzin lub dni, w zależności od przepisu. W procesie tym alkohol wchłania olejki eteryczne ziół, nadając absyntowi jego charakterystyczny smak i aromat. Po maceracji następuje destylacja, w której mieszanina alkoholu i ziół jest poddawana procesowi destylacji w specjalnym aparacie, zwanym alembikiem. Celem destylacji jest oczyszczenie trunku i oddzielenie olejków eterycznych od reszty składników. Po destylacji do destylatu dodaje się cukier i wodę, aby moc i smak absyntu były zrównoważone.  Ostatecznie przeprowadzony jest proces filtrowania, aby pozbyć się pozostałych nieczystości i uzyskać klarowny napój alkoholowy gotowy do picia.

Różne rodzaje absyntu.

  1. Tradycyjny z zieloną barwą jest najbardziej znanym rodzajem absyntu. Charakteryzuje się gorzkim smakiem i mocnym aromatem anyżu. Zielony kolor wynika z dodatku ziela artemizji , które jest jednym z głównych składników używanych do produkcji tego napoju. Zielonw ziela artemizji są macerowane w spirytusie, co powoduje uwalnianie związków chemicznych z ziół, w tym chlorofilu, który nadaje charakterystyczną barwę. W zależności od stosowanego procesu produkcji oraz rodzaju ziół użytych do maceracji, kolor może różnić się od intensywnie zielonego do bladozielonego.

  2. Absynt z czerwoną barwą to wariant, który uzyskuje się przez dodanie barwników do tego tradycyjnego. Charakteryzuje się on słodszym smakiem i może mieć czerwony lub różowy kolor. Często można spotkać absynt w różnych innych kolorach- niebieski a nawet czarny.

  3. Absynt bez anyżu to alternatywa dla osób, które nie lubią tego charakterystycznego smaku. W zamian używa się innych ziół, takich jak mięta lub koper włoski, co nadaje mu odmienny smak i aromat.

  4. Home made absinthe- absynt produkowany w małych destylarniach.

  5. Czeski- absinth charakteryzuje się niższą zawartością tujonu, w porównaniu do tradycyjnego absyntu. Ma on również łagodniejszy smak.

  6. Szwajcarski - cechuje się silniejszym smakiem anyżu niż tradycyjny absynt oraz bardzo wysoką zawartością alkoholu.

  7. Hiszpański absynt - ma łagodniejszy smak niż tradycyjny absynt i zazwyczaj niższą zawartość tujonu.

Zamów najlepszy absinth w naszym sklepie internetowym!