Hennessy V.S. – Najsłynniejszy Koniak Na Świecie.
Duma i Tradycja Hennessy.
Hennessy V.S to najsłynniejszy koniak na świecie, który jest dumą marki Hennessy, założonej w 1765 roku przez irlandzkiego imigranta Richarda Hennessy'ego. Pochodzi z malowniczego regionu Francji- Cognac. Reprezentuje nie tylko niezrównaną jakość ale również tradycję.
We Francji Ugni Blanc używa się do produkcji lekkiego białego wina, z którego większość jest destylowana do koniaku. Proces wytwarzania koniaku jest długi i wyrafinowany. Lokalnie uprawiane winogrona Ugni White przechodzą sześć głównych etapów – począwszy od momentu delikatnego zerwania z winorośli, aż do pierwszego łyku jako wyjątkowy koniak. Odmiana późno dojrzewająca, zachowująca właściwą równowagę pomiędzy wysoką kwasowością i niską zawartością alkoholu, co jest idealne do dobrze zbilansowanych eaux-de-vie.
Jak Powstaje Koniak Hennessy?
Alkohol opatrzony jest chronioną nazwą pochodzenia koniaku (ChNP), świadczy to o fakcie, że spełnia określone wytyczne. Jego winogrona są uprawiane w rejonie Cognac a produkcja wina musi odbywać się w ściśle wyznaczonych granicach określonych przez rzekę Charente.
Kolejnym ważnym etapem produkcji jest destylacja. Ten proces przekształcania wina w eau-de-vie wykorzystuje lotne związki zawarte w płynie. Długa i delikatna destylacja zachowuje duszę wina. Aby stworzyć eaux-de-vie wymagana jest podwójna destylacja. W pierwszej wytwarzany jest surowy spirytus zwany „brouillis”. Druga destylacja daje znacznie wyższą zawartość alkoholu. Tylko środkowa część, „serce”, zostaje uratowana. Ten przezroczysty, bezbarwny płyn nazywa się eau-de-vie. Do wyprodukowania 1 litra eau-de-vie potrzeba około 12 kg winogron.
Następnym bardzo istotnym procesem jest starzenie alkoholu w dębowych beczkach. Eaux-de-vie i drewno starzeją się razem przez lata, wymieniając smaki i kolory. Każda eau-de-vie wymaga lat pracy, a także rotacji między różnymi beczkami, aby mogła osiągnąć pełną złożoność.
Jego proces starzenia w nowych dębowych beczkach nadaje mu intensywności i sprawia, że jest niezwykle aromatyczny. To koniak o wyrazistym charakterze, który stanowi niezmienny wybór dla wielu jego miłośników. Hennessy Very Special (V.S) cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i zasługuje na to uznanie.
Jednak Hennessy V.S to nie tylko zwykły koniak. Wyraża swoją żywą i dynamiczną osobowość poprzez wyjątkowe partnerstwa z artystami i regularne edycje limitowane. To trunki, które przenoszą ducha sztuki i kreatywności do świata koniaku.
Jest to także koniak przyjazny dla każdego konsumenta. Łatwy w piciu i dostępny, Hennessy V.S doskonale sprawdza się podczas okazji pełnych energii i chwil do dzielenia się z innymi. Jest podawany w barach i klubach w ponad 100 krajach.
Jak Pić Koniak Hennessy V.S.?
Jego okrągłe i mocne smaki sprawiają, że jest niezwykle wszechstronny. Idealny do spożycia w czystej formie, podgrzanego przez dłonie w klasycznym kieliszku przeznaczonym do koniaków. Sprawdzi się również do picia na lodzie, jak i jako składnik w różnych koktajlach.
Dzięki swojej niezwykłej historii i wyjątkowemu smakowi, Hennessy V.S pozostaje ikoną wśród koniaków, kontynuując tradycję jakości i doskonałości, którą reprezentuje od ponad 250 lat.
Aromat:
po początkowych nutach świeżego tostu z prażonymi migdałami i brązowym cukrem następuje druga fala bardziej subtelnych aromatów owoców winorośli.
Smak:
Jego aromatyczna intensywność znajduje odzwierciedlenie w bogatym, kremowym podniebieniu, które dodaje wymiaru wanilii.
Finisz:
trwały, świeży i kwiatowy.
Kolor:
bursztynowy.