Nomad Outland Reserve 10YO Triple Casks – Wyjątkowa podróż whisky bez granic
Wprowadzenie do świata innowacyjnych whisky
Nomad Outland Reserve 10YO Triple Casks to whisky, która redefiniuje granice klasycznego trunku szkockiego, prezentując zupełnie nowe doznania smakowe. Ten wyjątkowy blend to efekt współpracy mistrza blendowania Richarda Patersona oraz hiszpańskich specjalistów z regionu Jerez. Nomad łączy w sobie najlepsze cechy szkockich single maltów i grain whisky, oferując trunek o intrygującej złożoności i światowym charakterze.
Tradycja, kunszt i podróż przez dwa rodzaje beczek
Whisky Nomad powstaje w Szkocji, gdzie przez 6 lat dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie oraz sherry. Następnie transportowana jest do gorącej Andaluzji, by dodatkowe dwa lata leżakować w beczkach po sherry Pedro Ximénez i kolejne dwa lata w beczkach po sherry Oloroso. Ta potrójna maturacja nadaje trunkowi głębię oraz niespotykaną harmonię słodyczy, owoców i nut orzechowych, odróżniając go od klasycznych szkockich whisky.
Proces dojrzewania – sekret bogactwa smaku
Etapowe dojrzewanie w trzech typach beczek pozwala czerpać zarówno ze szkockiej tradycji, jak i słonecznego klimatu południowej Hiszpanii. Wpływy sherry Pedro Ximénez oraz Oloroso przekładają się na głębokie akcenty miodu, rodzynek, karmelu, prażonych orzechów i przypraw, nadając whisky niepowtarzalny, jedwabisty charakter oraz imponujące bogactwo aromatu.
Profil smakowy i aromatyczny
Nomad Outland Reserve 10YO urzeka ciepłą, ciemnozłotą barwą i pięknym, bursztynowym połyskiem. W aromacie dominują nuty sherry, słód jęczmienny, wanilia oraz akcenty orzechów, kawy i suszonych owoców. Na podniebieniu whisky jest kremowa i złożona – z przewagą słodyczy, rodzynek macerowanych w sherry, przełamanych figami, śliwkami, mleczną czekoladą i subtelnymi przyprawami. Finisz jest długi, elegancki, z akcentami wanilii, dębu, miodu i delikatnego dymu.
Styl i podanie
Nomad Outland Reserve 10YO Triple Casks butelkowana jest z mocą 43,1% i doskonale sprawdzi się zarówno w degustacji solo, jak i w wyrafinowanych koktajlach whisky. Polecana szczególnie tym, którzy poszukują nowych doznań poza klasycznymi szkockimi single maltami – świetny wybór na prezent oraz do kolekcji.
Aromat:
Intensywnie świeży i złożony; nuty sherry, słodu jęczmiennego, drewna, miodu, rodzynków, wanilii, prażonych orzechów, kawy, fig i lekkie akcenty kwiatowe.
Smak:
Wyważony i jedwabisty, z wyczuwalną słodyczą, rodzynkami w sherry, wanilią, mleczną czekoladą, śliwką, wiśnią, karmelem, orzechami i przyprawami korzennymi.
Finisz:
Długi, gładki i elegancki, z akcentami wanilii, miodu, przypraw, dębu oraz subtelnym dymem, sianem i orzechami.
Kolor:
Ciemnozłoty, bursztynowy, przejrzysty.