Bruichladdich The Organic: Whisky z Organicznego Jęczmienia
Tradycja Naturalnej Uprawy Jęczmienia
Bruichladdich The Organic to wyjątkowa edycja whisky, która zadebiutowała w 2009 roku. Wersja z 2010 roku została stworzona wyłącznie z jęczmienia zebranego w 2009 roku z organicznej farmy Mild Coul.
Whisky, która Czerpie z Natury i Tradycji
Jęczmień użyty do produkcji tej whisky pochodził z farmy, która przestrzegała zasad rolnictwa organicznego. To oznaczało, że uprawiano go bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów i herbicydów, co zapewniało naturalność i czystość surowca. Whisky Bruichladdich The Organic nie posiada oznaczenia wiekowego, jednak wiadomo, że została starzona przez okres 8 lat w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie. To długie okresy leżakowania w beczkach nadają whisky jej charakterystyczną głębię i złożoność smakową. Butelka tej whisky zachowuje jej naturalną barwę, a zawartość alkoholu wynosi 50%. To wyższy stopień alkoholu, który dodaje intensywności i mocy do doznań smakowych.
Aromat:
świeży, słód jęczmienny, melon, morele, brzoskwinie, trawa cytrynowa, wanilia, karmel, miód.
Smak:
jabłka, gruszki, agrest, mleczna czekolada, marcepan, wanilia, delikatna mięta.
Finisz:
dość długi i ostry, przyprawy korzenne, imbir i kardamon, nuty cytrusów (cytryna, grejpfrut), czekolada, ziarnami soli, nuty dębu.
Kolor:
złoty.