Mount Gay to renomowana marka rumu, która ma długą historię sięgającą aż 1703 roku. W 1989 roku destylarnia przeszła w ręce koncernu Remy Cointreau, i od tego momentu Mount Gay trafiło do międzynarodowej sieci dystrybucji.
Rum produkowany jest w małych partiach, ręcznie wykonywany. Wytwarzany z mieszanki intensywnych i aromatycznych rumów destylowanych w tradycyjnych, miedzianych alembikach oraz kolumnach destylacyjnych. Mieszanka rumów starzonych od 3 do 7 lat w beczkach z amerykańskiego dębu i finiszowany przez 6 miesięcy w intensywnie wypalonych beczkach. Ten wyjątkowy proces uwalnia korzenne aromaty, które są jednocześnie odważne i wyważone.
Aromat: palony dąb, nuty masła zrównoważone suszonymi owocami i przyprawami.
Smak: aromatyczny z nutami skórki pomarańczowej, czarnego pieprzu, prażonej wanilii i toffi.
Finisz: długi, ciepły, nuty przypraw korzennych.
Kolor: słomkowy.