Jack Daniel’s Single Barrel czyli whiskey nie mieszana lecz pochodząca z wyselekcjonowanej pojedynczej beczki (single barrel). Wyróżnia się swoimi bardzo indywidualnymi cechami tak jak beczka w której dojrzewa. Leżakuje na najwyższych piętrach magazynu, tam gdzie występują znaczne wahania temperatur, dające idealne warunki do procesu maturacji. W upalne dni drewno beczek rozszerza się, a whiskey wnika w głąb wypalonej i pokrytej skarmelizowaną żywicą dębiny. Dzięki temu zyskuje swój intensywnie bursztynowy kolor oraz silny drzewny aromat z wyrazistym dębowym akcentem. Podczas dojrzewania whiskey parując, oddaje aż 30% swojej objętości, proces ten fachowo nazywany jest Angel’s Share, czyli udział aniołów w produkcji. Gdy whiskey dojrzeje, następuje moment podjęcia najważniejszej decyzji. Master Distiller, osobiście wybiera najlepsze spośród beczek. Każda Butelka Jack Daniels Single Barrel opatrzona jest w numer beczki i stelaża, na którym spoczywała w czasie dojrzewania oraz datę butelkowania. Ciekawostką jest, że alkohol pochodzący z dwóch odrębnych beczek może się delikatnie różnić od siebie, decyduje to o unikatowości tego whiskey. Ta edycja butelkowana jest z mocą 47%.
Aromat: lotny, wyczuwalne nuty wanilii, karmelu, drewna, lekko owocowy.
Smak: słodki, wyczuwalne nuty karmelu, wanilii oraz suszonych owoców.
Finisz: dość mocny, poza słodkością i owocami można wyczuć nuty drewna, orzecha i wanilii.
Kolor: złoty z czerwonymi refleksami.