Moët & Chandon Nectar Impérial- Kultowy Szampan z Tradycją
Dom szampański Moët & Chandon, założony w 1743 roku przez pasjonata win, Claude'a Moëta, to uznana marka w świecie szampana. Ich Nectar Impérial to wyraz doskonałego stylu Moët & Chandon, który wyróżnia się jasną owocowością, uwodzicielskim smakiem i elegancką dojrzałością. Jest to najbardziej egzotyczny szampan w portfolio Moët & Chandon.
Nectar Impérial to półsłodki szampan, w którym 20% do 30% składa się ze specjalnie wyselekcjonowanych win rezerwowych, które zwiększają jego intensywność, bogactwo i stałość.
Szkło tego szampana uwydatnia jego intensywny kolor - żółty ze złotymi refleksami. Podczas ostatniego etapu produkcji, Nectar Impérial jest starannie butelkowany, a producent dodaje liqueur d'expédition, czyli wino bazowe zmieszane z cukrem. Stopień słodkości szampana określa się za pomocą "Dosage", który w przypadku Moet & Chandon Nectar Impérial wynosi 45 gram cukru na litr, co czyni go półsłodkim.
Idealna temperatura podawania tego białego, półsłodkiego szampana wynosi 10-12 stopni Celsjusza. Moet & Chandon Nectar Impérial to niezwykle przyjemne i owocowe wino musujące, które doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej, sushi, rybami, owocami morza, serami pleśniowymi, dojrzałymi owocami oraz niezbyt słodkimi deserami. Jest również doskonałym wyborem do degustacji samodzielnie, a w ciepłe dni można dodać kilka kostek lodu dla odświeżającego efektu.
Co znajdziemy w kieliszku Moët & Chandon Nectar?
Ta wyjątkowa kompozycja szampana odzwierciedla różnorodność i doskonałą kompozycję trzech odmian winogron:
40% – 50% Pinot Noir
30% - 40% Pinot Meunier
10% - 20% Chardonnay
Jak smakuje Moët & Chandon Nectar?
Aromat:
bogaty, egzotyczny, nuty brzoskwini, nektarynek, mango, suszonych owoców, wanilii.
Smak:
słodki, prażone migdały i miód, świeże nuty owoców tropikalnych.
Finisz:
elegancki i orzeźwiający .
Kolor:
żółty ze złotymi refleksami.