Geneza nazwy "Monkey Shoulder" wiąże się z długą historią szkockich gorzelni. W erze, gdy procesy destylacji były bardziej ręczne, pracownicy gorzelni często wykorzystywali swoje ramiona do przerzucania jęczmienia w trakcie produkcji whisky. Intensywna fizyczna praca prowadziła czasem do bólu w ramionach, nazywanego "Monkey Shoulder". Nazwa ta została przyjęta, by oddać hołd wysiłkowi i oddaniu tych pracowników, którzy poświęcali swoje ramiona dla doskonałości whisky.
Monkey Shoulder Smokey Monkey to wyjątkowa whisky, która harmonizuje z charakterem klasycznego Monkey Shoulder poprzez wprowadzenie dymno-torfowego smaku. Ta edycja jest wzbogacona o whisky destylowaną z użyciem jęczmienia słodowanego przy udziale torfu. Proces dojrzewania odbywa się w beczkach po bourbonie. Ta intrygująca wersja to whisky idealna do miksowania.
Przez ostatnie pięć lat Monkey Shoulder była wybierana przez najlepsze bary na świecie jako Top Trending Scotch Whisky w rankingu Drinks International. To właśnie barmani pomogli opracować whisky z torfem, która byłaby przystępna, stworzona do miksowania i zapewniała kompletne rozwiązanie dla barów z whisky. Słodycz płynąca ze Smokey Monkey sprawia, że jest ona wyśmienita sama (lub z odrobina wody), ale nabiera pełni, gdy tworzy się na jej bazie dymne wariacje klasycznych koktajli.
Podobnie jak jej poprzedniczka, Smokey Monkey wyróżnia się oryginalną butelką - solidne dno i trzy metalowe małpki przylepione do szkła, które przyciągają wzrok i dodają charakteru prezentacji.
Aromat: dym dębowy, łagodna wanilia i subtelne cytrusy.
Smak: wytrawny torf z kremowa słodyczą i przyprawami korzennymi.
Finisz: dymna i słodka penicylina
Kolor: ciemnobursztynowy