Blended Malt Whisky z Wyjątkowym Rodowodem
Naked Grouse to marka, która wyłania się spod szkockiego szyldu The Famous Grouse, prezentując się jako wyjątkowy Blended Malt Whisky. Stanowi kompozycję kilku Single Malt Whisky, z naciskiem na destylarnie The Macallan z regionu Speyside i Highland Park z Orkney Islands.
Subtelny Smak z Nutami Słodyczy
Charakterystyczny dla Naked Grouse jest subtelny smak, który przenika pełen słodyczy i delikatnych aromatów. Ta harmoniczna mieszanka różnych destylatów tworzy unikalne doświadczenie dla miłośników whisky, przykuwając uwagę swoją wyjątkową równowagą.
Dojrzewanie w Beczkach po Sherry
Największym atutem Naked Grouse jest proces dojrzewania w beczkach po sherry z tzw. pierwszego nalewu. To właśnie te beczki przynoszą najgłębsze, najczystsze i najbogatsze nuty smakowe. Hiszpańskie sherry pozostawia swoje piętno, tworząc unikalny bukiet aromatyczny, który wzbogaca charakter tej wyjątkowej whisky.
Historia Marki
Historia marki Famous Grouse sięga roku 1800, gdy John Brown założył sklep w szkockim Perth. Po jego śmierci zarządzanie sklepem przejęła córka Margaret, a później jej mąż Matthew Gloag, który dzięki 30-letniemu doświadczeniu w handlu winami zdobył rozpoznawalność. W 1896 roku, gdy sklepem zajął się Matthew, wprowadził innowacyjny pomysł na produkcję whisky z destylatów lokalnych gorzelni, tworząc "The Grouse". Wraz z rosnącą popularnością dodano słowo "famous" (sławny) do nazwy i w 1905 roku nazwę zmieniono na "The Famous Grouse". Rodzina Gloag kierowała marką przez 60 lat, a w 1970 roku przeszła w ręce Highland Distillers, a potem Edrington Group. Dziś Famous Grouse to perła w koronie, osiągając roczną sprzedaż 3 milionów skrzynek, będąc liderem w Szkocji i światowym fenomenem zajmującym 6. miejsce globalnie. Obecnie jest to jedna z ulubionych whisky wśród Szkotów, rozpoznawalna dzięki obecności ptaka na etykiecie, którym jest pardwa szkocka, nie kuropatwa ani bażant.
Aromat:
słodowo- owocowy, suszone owoce, mleczna czekolada, wanilia, orzechy, biały pieprz.
Smak:
wyrazisty, oleisty, sherry, suszone śliwki i rodzynki, toffi, cynamon, biszkopt, karmel.
Finisz:
długi i przyjemny, nuty suszonych owoców, karmelu, kakao i dymu.
Kolor:
bursztynowy.