Historia Tullamore D.E.W. rozpoczyna się w 1829 roku, kiedy to w mieście Tullamore, hrabstwie Offaly założono gorzelnię o tej samej nazwie. Swoją nazwę whiskey otrzymała na cześć kierownika gorzelni Daniela Williamsa, którego inicjały (D.E.W.) znajdują się dziś na każdej butelce Tullamore D.E.W. Tullamore D.E.W. to irlandzka whiskey mieszana o łagodnym, harmonijnym smaku. Do jej produkcji używa się trzech rodzajów whiskey: tak zwanej “whiskey z kostki destylacyjnej”, whiskey zbożowej i whiskey typu single malt. Po stworzeniu kupażu, trunek dodatkowo leżakuje w specjalnych dębowych beczkach, aby był jeszcze delikatniejszy i aby nadal pasował do każdej okazji w życiu, niezależnie od tego, czy jest to spotkanie z przyjaciółmi, czy obiad w gronie rodziny. Tullamore D.E.W. można delektować się zarówno w czystej postaci, jak również z lodem lub z wodą sodową i limonką.
GŁADKOŚĆ I DELIKATNOŚĆ DZIĘKI POTRÓJNEJ DESTYLACJI
Każda irlandzka whiskey ma do zaoferowania coś ciekawego i unikalnego, ale żadna inna nie oferuje tak rzadkiej kompozycji trzykrotnie destylowanych whiskey, starzonych w trzech różnych rodzajach beczek.
Tullamore D.E.W. to owoc doświadczenia i wiedzy, które kształtowały się na przestrzeni lat. Dla uzyskania czystości i gładkości trzy rodzaje whiskey są poddawane potrójnemu procesowi destylacji w miedzianych alembikach w Tullamore.
GŁĘBIA I ROWNOWAGA SMAKU DZIĘKI DOJRZEWANIU W TRZECH RÓŻNYCH RODZAJACH BECZEK
Następnie whiskey Tullamore D.E.W. dojrzewa w trzech różnych rodzajach beczek.
1) Tradycyjne beczki kolejnego napełnienia są wykorzystywane wcześniej do leżakowania whiskey raz lub dwa razy. Ich zadaniem jest nadanie whiskey silnego dębowego charakteru i odjęcie innych mniej pożądanych nut aromatyczno- zapachowych.
2) Beczki po bourbonie wykonane z amerykańskiego dębu Quercus Alba, w których wcześniej leżakowały najlepsze amerykańskie trunki. Beczki te nadają whiskey złotą barwę oraz słodkie nuty wanilii i karmelu.
3) Beczki po sherry są specjalnie sprowadzane z Jerez w Hiszpanii, gdzie wcześniej służyły do leżakowania sherry Oloroso. Drewno nadaje whiskey głęboki mahoniowy odcień i wzbogaca ją o nuty suszonych owoców, rodzynek, przypraw korzennych i czekolady.
WYRAZISTY CHARAKTER DZIĘKI KUPAŻOWI TRZECH RODZAJÓW WHISKEY: ZBOŻOWEJ, SŁODOWEJ I JĘCZMIENNEJ
Ostatnim etapem jest zmieszanie trzech rodzajów whiskey przed butelkowaniem. Finalna kompozycja urzeka złożonością aromatów i smaków nieosiągalną dla destylatów jednego rodzaju.
Whiskey single grain dodaje trunkowi słodyczy, single malt wzbogaca go o owocowe aromaty, a single pot still dodaje odrobinę pryprawowości. Dzięki tym zabiegom Tullamore D.E.W. Original oferuje niezwykle bogaty smak z niewiarygodnie gładkim wykończeniem.
Zestaw prezentowy w skład którego wchodzi butelka Tullamore D.E.W. oraz 2 szklanki.
Aromat: miękki, z nutami korzennymi, cytrynowymi i słodowymi, z odcieniami palonego drewna i wanilii
Smak: słodkie nuty korzenne, maślane i zaokrąglone tony cytrusowe
Finisz: miękki i lekki, długi i wieloaspektowy
Kolor: złoty