Bacardi Spiced jest wyjątkowym trunkiem marki Bacardi, której historia sięga roku 1862, kiedy to Don Facundo Bacardí Massó rozpoczął produkcję rumu w Santiago de Cuba. Nietoperz, który jest obecny w logo marki, został wybrany przez żonę Facundo, Donę Amalię, jako symboliczny element nawiązujący do kultury indiańskiej, która miała duże znaczenie dla społeczności Kuby i Hiszpanii. Nietoperz symbolizuje dobre zdrowie, jedność rodziny i pomyślność, dlatego został przyjęty jako symbol marki Bacardi. Przez wiele lat firma Bacardi przeszła przez liczne trudności związane z wojnami, rewolucjami, polityką i innymi przeciwnościami losu, stając się jednym z największych domów alkoholi premium na świecie, zrzeszając w swoim portfolio najlepsze marki.
Bacardi Spiced to trunek na bazie rumu, wzbogacony o różnorodne przyprawy, takie jak miód, syrop klonowy, gałka muszkatołowa i cynamon. Ta kompozycja nadaje mu charakterystyczny smak i aromat, który wyróżnia go spośród innych rumów. Bacardi Spiced, choć jest oparty na rumie, nie jest zaliczany do kategorii rumów, ponieważ jego zawartość alkoholu wynosi 35%, co jest niższe od minimalnego wymaganego poziomu 37,5%. Proces produkcji Bacardi Spiced obejmuje staranne dojrzewanie różnych rodzajów rumu w wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu. Następnie, do tego aromatycznego podkładu dodawane są naturalne aromaty i przyprawy, które nadają mu wyrazisty, a jednocześnie gładki smak. Bacardi Spiced jest idealny do mieszania w różnorodnych koktajlach. Jego intensywne przyprawowe nuty doskonale komponują się z innymi składnikami, tworząc unikalne połączenia smakowe. Może być wykorzystywany do stworzenia oryginalnych drinków o wyrazistym charakterze.
Aromat: wanilia, karmel, syrop klonowy, suszone owoce.
Smak: słodko- pikantny, cynamon, owoce, karmel, pieprz.
Finisz: średnio długi, nuty przypraw korzennych.
Kolor: miedziany.